ALEGRE VILAS, ISABEL

Category: ASSISTANT LECTURER
Academic profile: Doctorate
Department: FOOD TECHNOLOGY, ENGINEERING AND SCIENCE
Email: isabel.alegre@udl.cat

Teaching

Teaching Course Subject
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària 1 INNOVATION IN FOOD PROCESSING TECHNOLOGIES
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària 1 MASTER'S THESIS
Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica (inter) (R 2019) 2 INNOVATION IN FOOD PROCESSING TECHNOLOGIES
Degree in Human Nutrition and Diethetics 2 HYGIENE IN FOOD PROCESSING
Degree in Food Science and Technology 2 FOOD HYGIENE
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 3 HYGIENE IN FOOD PROCESSING
Degree in Food Science and Technology 4 BACHELOR'S DEGREE THESIS
Doble titulació: Grau en Veterinària i Grau en Ciència i Producció Animal 6 HYGIENE AND INSPECTION

Research

Research profile: Unitat de tecnologia de productes vegetals
Research projects Start date End date Main researchers
Estrategias de mitigación de los problemas asociados a patógenos de transmisión alimentaria para mejorar la calidad e inocuidad de fresas congeladas y listas para el consumo (FRESAFE) 30/12/2016 31/12/2020 M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Prototipatge del recobriment comestible RP-7 pel control de patògens de transmissió alimentària en maduixa congelada i validació de la seva efectivitat en nabius 01/12/2021 17/06/2024 M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Reducció dels risc biològic associat a Listeria monocytogenes mitjançant tècniques de bioconservació. APPC 31/10/2019 30/10/2022 ISABEL ALEGRE VILAS
Technological viability, and toxicological study of a biotransformation strategy to reduce patulin in apple juices 01/12/2022 30/11/2024 JOSE CARLOS ENRIQUE SERRANO CASASOLA, M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Desarrollo de estrategias para controlar la alteración causada por Alicyclobacillus acidoterrestris y para mitigar el riesgo asociado a la patulina en zumos de fruta 01/09/2023 31/08/2026 ISABEL ALEGRE VILAS, M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Estrategias innovadoras para prevenir la alteración de Alicyclobacillus acidoterrestris en zumo y mitigación del riesgo biológico asociado al consumo de zumo no pasteurizado 01/06/2020 30/11/2023 M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Viabiltat tecnológica i comercial d'una estratègia de biotranformació per reduir la patulina en sucs de fruita 11/10/2022 11/10/2023 M. INMACULADA C. VIÑAS ALMENAR
Thesis Year Direction
Capacidad de crecimiento de patógenos de transmisión alimentaria en manzana y melocotón mínimamente procesados y nuevas estrategias para mejorar su seguridad microbiológica 2012 Inmaculada Viñas Almenar
Publications Year Authors Type
Ultraviolet applications to control patulin produced by Penicillium expansum CMP-1 in apple products and study of further patulin degradation products formation and toxicity 2023 Nicolau Lapeña, I.; Rodríguez Bencomo, J.J.; Colás Medà, P.; Viñas, I.; Sanchis, V.; Alegre, I. Article d'investigació
Occurrence of Alicyclobacillus acidoterrestris in pasteurized and high hydrostatic pressure-treated fruit juices and isolates' characterization 2023 Neggazi, Isma; Colás-Medà, Pilar; Viñas, Inmaculada; Garza, S.; Alegre, Isabel Article d'investigació
Evaluation of commercial anti-listerial products for improvement of food safety in ready-to-eat meat and dairy products 2023 Colás Medà, I.; Viñas, I.; Alegre, I. Article d'investigació
Bioconservación aplicada en la industria de los elaborados cárnicos: control frente a Listeria monocytogenes 2022 Colás Medà, Pilar; Nicolau Lapeña, Iolanda; Viñas, Inmaculada; Alegre, Isabel Article en revista divulgativa
Inactivation of Escherichia coli, Salmonella enterica and Listeria monocytogenes on apple peel and apple juice by ultraviolte C light treatments with two irradiation devices. 2022 Nicolau Lapeña, Iolanda; Colás Medà, Pilar; Viñas, Inmaculada; Alegre, Isabel Article d'investigació
Control biológico de las enfermedades fúngicas en poscosecha de fruta. Situación actual y perspectivas futuras 2022 Viñas, I.; Colas Meda, P.; Nicolau Lapeña, I.; Alegre, I. Article en revista divulgativa
Pathogenic potential of the surviving Salmonella Enteritidis on strawberries after disinfection treatments based on ultraviolet-C light and peracetic acid 2022 Ortiz Solà, Jordi; Colás Medà, Pilar; Nicolau Lapeña, Iolanda ; Alegre, Isabel ; Abadias, Maribel; Viñas, Inmaculada Article d'investigació
Bacterial Spore inactivation in orange juice and orange peel by ultraviolet-C light 2021 Colás Medà, P.; Nicolau Lapeña, I.; Viñas, I.; Neggazi, I.; Alegre, I. Article d'investigació
Potencial de la radiación ultravioleta para el control de podredumbres en postcosecha de frutas y hortalizas 2021 Alegre, Isabel; Colás Medà, Pilar; Nicolau Lapeña, Iolanda; Viñas, Inmaculada Article en revista divulgativa
Aloe vera gel: An update on its use as a functional edible coating to preserve fruits and vegetables 2021 Nicolau Lapeña, Iolanda; Colás Medà, Pilar; Alegre, Isabel; Aguiló Aguayo, Ingrid: Muranyi, Peter; Viñas, Inmaculada Article d'investigació
Control de patógenos de transmisión alimentaria en fresas congeladas y listas para el consumo 2020 I.Viñas; A. Valero; V.Gimeno; L. Lopez; I.Aguiló-Aguayo; M.Abadias; I.Alegre; P. Colas-Meda; G.Bobo; T.Lafarga; G.D. Posada; P.Vallesquino; M. Cejudo; J.Ortiz; Y. Nicolau; L.Pérez Article d'investigació
Control de patógenos de transmisión alimentaria en fresas congeladas y listas para el consumo. 2020 Viñas, I.; Valero, A.; Gimeno,V.; López, L.; Aguiló-Aguayo, I.; Abadias, M.; Alegre, I.; Cola-Meda, P.; Bobo, G.; Lafarga, T.; Posada, G.D.; Vallesquino, P.; Cejudo, M.; Ortiz, J.; Nicolau, Y.; Pérez- Publicacions Multimèdia
Bioconservación frente a patógenos de transmisión alimentaria en frutas y hortalizas mínimamente procesadas 2020 Alegre Vilas, I; Abadias Seró, M; Colás Medà, P; Collazo Cordero, C; Viñas Almenar, I Review
¿Es posible obtener frutas y hortalizas mínimamente procesadas seguras sin el uso del hipoclorito? 2020 Colás Medà, P.; Alegre Vilas, I.; Viñas Almenar, I. Article en revista divulgativa
Uso de la cepa Pseudomonas graminis CPA-7 para el control de patógenos de transmisión alimentaria en frutas mínimamente procesadas. 2017 Viñas, I; Alegre, I; Iglesias, MB; Collazo, C; Abadias, M; Teixidó, N Article en revista divulgativa
Studies on the biocontrol mechanisms of Pseudomonas graminis strain CPA-7 against food-borne pathogens in vitro and on fresh-cut melon 2017 Collazo, C; Abadias, M; Aguiló-Aguayo, I; Alegre, I; Chenoll, E; Viñas, I Article d'investigació
The impact of a cold chain break on the survival of Salmonella enterica and Listeria monocytogenes on minimally processed 'Conference' pears during their shelf life 2017 Colás-Medà, P., Viñas, I., Alegre, I., Abadias, M. Article d'investigació
Changes in the quality and antioxidant properties of fresh-cut melontreated with the biopreservative culture Pseudomonas graminis CPA-7during refrigerated storage 2016 Plaza L, Altisent R, Alegre I, Viñas I, Abadias M. Article d'investigació
Development of a fresh-cut product based on pears and the subsequent evaluation of its shelf life under commercial conditions and after a cold chain break 2016 Colás-Medà P; Abadias M; Altisent R; Alegre I; Plaza L; Gilabert V; Lacomba R; Viñas I. Article d'investigació
Effect of ripeness stage during processing on Listeria monocytogenes growth on fresh-cut 'Conference' pears 2015 Colas-Medà P, Abadias M, Alegre I, Usall J, Viñas I. Article d'investigació
Comparative study of improved vs. traditional apple cultivars and their aptitude to be minimally processed as 'ready to eat' apple wedges 2014 Altisent R, Plaza L, Alegre I, Viñas I, Abadias M. Article d'investigació
Antagonistic effect of Pseudomonas graminis CPA-7 against foodborne pathogens in fresh-cut apples under simulated commercial conditions 2013 Alegre I, Viñas I, Usall J, Anguera M, Altisent R, Abadias M. Article d'investigació
Control of foodborne pathogens on fresh-cut fruit by a novel strain of Pseudomonas graminis 2013 Alegre I, Viñas I, Usall J, Teixido N, Figge MJ, Abadias M. Article d'investigació
El uso de la bioconservación en frutas y hortalizas mínimamente procesadas (IV Gama) 2013 Oliveira, M., Viñas, I., Alegre, I., Torres, R., Abadias, M. Article en revista divulgativa
Growth potential of Escherichia coli O157:H7 on fresh-cut fruits (melon and pineapple) and vegetables (carrot and escarole) stored at different conditions 2012 Abadias M, Alegre I, Oliveira M, Altisent R, Viñas I. Article d'investigació
An Enterobacteriaceae species isolated from apples controls foodborne pathogens on fresh-cut apples and peaches 2012 Alegre I, Viñas I, Usall J, Anguera M, Figgie MJ, Abadias M. Article d'investigació
Microbiological and physicochemical quality of fresh-cut apple enriched with the probiotic strain Lactobacillus rhamnosus GG 2011 Alegre I; Viñas I; Usall J; Anguera M; Abadias M Article d'investigació
Determination of free chlorine concentrations needed to prevent Escherichia coli O157:H7 cross-contamination during fresh-cut produce wash 2011 Luo YG; Nou XW; Yang Y; Alegre I; Turner E; Feng H,; Abadias M; Conway W Article d'investigació
Evaluation of alternative sanitizers to chlorine disinfection for reducing foodborne pathogens in fresh-cut apple 2011 Abadias M; Alegre I; Usall J; Torres R; Viñas I Article d'investigació
Factors affecting growth of foodborne pathogens on minimally processed apples 2010 Alegre I, Abadias M, Anguera M, Oliveira M, Viñas I. Article d'investigació
Fate of Escherichia coli, Salmonella and Listeria innocua on minimally-processed peaches under different storage conditions 2010 Alegre I; Abadias M; Anguera M; Usall J; Viñas I Article d'investigació
Effects of packaging type and storage temperature on the growth of foodborne pathogens on shredded 'Romaine' lettuce 2010 Oliveira M, Usall J, Solsona C, Alegre I, Viñas I, Abadias M. Article d'investigació
Fate of Escherichia coli in apple and reduction of its growth using the postharvest biocontrol agent Candida sake CPA-1 2009 Abadias M, Usall J, Alegre I, Torres R, Viñas I. Article d'investigació
Efficacy of neutral electrolyzed water (NEW) for reducing microbial contamination on minimally-processed vegetables 2008 Abadias M, Usall J, Oliveira M, Alegre I, Viñas I. Article d'investigació
Control de Escherichia coli O157:H7 en vegetales mínimamente procesados mediante el uso de distintos desinfectantes 2008 Viñas I; Anguera M; Alegre I; Oliveira M; Abadías M Capítol de llibre d'investigació
Ochratoxin A-producing fungi in Spanish wine grapes and their relationship with meteorological conditions. 2005 Bellí N, Mitchell D, Marín S, Alegre I, Ramos AJ, Magan N, Sanchis V. Article d'investigació