RUBIO PIQUE, LAURA

Categoría: AGREGADO/A
Perfil académico: Doctorado
Departamento: TECNOLOGÍA, INGENIERÍA Y CIENCIA DE ALIMENTOS
Email: laura.rubio@udl.cat

Docencia

Enseñanza Curso Asignatura
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària 1 DESARROLLO DE PROTOTIPOS
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària 1 FORMULACIÓN, DISEÑO Y DESARROLLO DE PRODUCTOS ALIMENTARIOS
MU en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària 1 TRABAJO DE FIN DE MÁSTER
Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica (inter) (R 2019) 2 FORMULACIÓN, DISEÑO Y DESARROLLO DE PRODUCTOS ALIMENTARIOS
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA 2 EVALUACIÓN DEL ESTADO NUTRICIONAL
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 2 EVALUACIÓN DEL ESTADO NUTRICIONAL
Grado en Ciencia y Tecnología de Alimentos 4 PRÁCTICAS EXTERNAS
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA 4 DIETÉTICA APLICADA
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA 4 METABOLISMO Y NUTRICIÓN
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA 4 PRACTICUM
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA 4 TRABAJO DE FIN DE GRADO
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 5 PRACTICUM
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 5 TRABAJO DE FIN DE GRADO

Investigación

Grupo de investigación: Unitat de tecnologia de productes vegetals
Proyectos de investigación Fecha inicio Fecha fin Investigadores principales
Nuevos alimentos funcionales basados en cebada 01/01/2021 30/09/2024 MARIA DE LOS ANGELES MORALEJO VIDAL, MARIA PAZ ROMERO FABREGAT
Dianas metabólicas de los compuestos fenólicos del aceite de oliva: Estudio de las vías metabólicas y de su distribución en tejidos (MEFOP) 01/01/2013 31/12/2015 MA. JOSEFA MOTILVA CASADO
Tesis Año Dirección
Phenol-enriched Olive Oil with its own Phenolic Compounds and Compelemented with Phenols from Thyme: A Functional Food Development Model 2014 Motilva Casado, M.Josefa; Romero Fabregat, M Paz
Publicaciones Año Autores Tipo
Phenol metabolic fingerprint and selection of intake biomarkers after acute and sustained consumption of red-fleshed apple versus common apple in humans. The AppleCOR study 2022 Macià, Alba; Romero, Maria Paz; Yuste, Silvia; Ludwig, Iziar; Pedret, Anna; Valls, Rosa Maria; Salamanca, Patricia; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Rubió, Laura Article d'investigació
Phosphoproteomic Analysis and Protein-Protein Interaction of Rat Aorta GJA1 and Rat Heart FKBP1A after Secoiridoid Consumption from Virgin Olive Oil: A Functional Proteomic Approach 2021 Pedret, Anna; Catalán, Úrsula; Rubió, Laura; Baiges, Isabel; Herrero, Pol; Piñol, Carme; Rodríguez Calvo, Ricardo; Canela, Núria; Fernández Castillejo, Sara; Motilva, Maria Jose; Solà, Rosa Article d'investigació
Virgin Olive Oil Phenolic Compounds Modulate the HDL Lipidome in Hypercholesterolaemic Subjects: A Lipidomic Analysis of the VOHF Study 2021 Fernández Castillejo, Sara; Pedret, Anna; Catalán, Úrsula; Valls, Rosa Maria; Farràs, Marta; Rubió, Laura; Castañer, Olga; Macià, Alba; Fitó, Montse; Motilva, Maria José; Covas, Maria Isabel; Giera, M Article d'investigació
Gut Microbiota Profile and Its Association with Clinical Variables and Dietary Intake in Overweight/Obese and Lean Subjects: A Cross-Sectional Study 2021 Companys, Judit; Gosalbes, Maria José; Pla Pagà, Laura; Calderón Pérez, Lorena; Llauradó, Elisabet; Pedret, Anna; Valls, Rosa Maria; Jiménez Hernández, Nuria; Sandoval Ramirez, Berner Andrée; del Bas, Article d'investigació
Metabolic Fate and Cardiometabolic Effects of Phenolic Compounds from Red-Fleshed Apple in Hypercholesterolemic Rats: A Comparative Study with Common White-Fleshed Apple: The AppleCOR Study 2021 Yuste, S; Ludwig, I.A.; Romero, M.P.; Piñol Felis, C.; Catalán, U.; Pedret, A.; Valls, R.M.; Fernández Castillejo, S.; Motilva, M.J.; Macià, A.; Rubió, L. Article d'investigació
Exploring the effects of phenolic compounds to reduce intestinal damage and improve the intestinal barrier integrity: A systematic review of in vivo animal studies 2021 Sandoval Ramírez, Berner Andrée; Catalána, Úrsula; Pedret, Anna; Valls, Rosa M.; Motilva, M José; Rubió, Laura; Solà, Rosa Article d'investigació
Variation in the Methylation of Caffeoylquinic Acids and Urinary Excretion of 3′-methoxycinnamic acid-4′-Sulfate After Apple Consumption by Volunteers 2021 Rubió, Laura; Romero, Maria Paz ; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Clifford, Michael N. ; Macià, Alba Article d'investigació
Application of Dried Blood Spot Cards combined with liquid chromatography-tandem mass spectrometry to determine eight fat-soluble micronutrients in human blood 2020 Laura Rubió; Silvia Yuste; Iziar Ludwig; Maria-Paz Romero; Maria-José Motilva; Lorena Calderón; Laura Pla-Pagà; Judit Companys; Alba Macià Article d'investigació
Gut metagenomic and short chain fatty acids signature in hypertension: a cross-sectional study 2020 Lorena Calderón Pérez; Maria José Gosalbes; Silvia Yuste; Rosa M. Valls; Anna Pedret; Elisabet Llauradó; Nuria Jimenez-Hernandez; Alejandro Artacho; Laura Pla-Pagà; Judit Companys; Iziar Ludwig; Maria Article d'investigació
Effects of hesperidin in orange juice on blood and pulse pressures in mildly hypertensive individuals: a randomized controlled trial (Citrus study) 2020 Rosa M Valls; Anna Pedret; Lorena Calderón-Pérez; Elisabet Llauradó; Laura Pla-Pagà; Judit Companys; Ana Moragas; Francisco Martín-Luján; Yolanda Ortega; Montse Giralt; Marta Romeu; Laura Rubió; Jordi Article d'investigació
Impact of Phenol‐Enriched Virgin Olive Oils on the Postprandial Levels of Circulating microRNAs Related to Cardiovascular Disease 2020 Lidia Daimiel; Víctor Micó; Rosa M Valls; Anna Pedret; María José Motilva; Laura Rubió; Montse Fitó; Marta Farrás; María Isabel Covas; Rosa Solá; José M. Ordovás Article d'investigació
Thermal and non-thermal processing of red-fleshed apple: how are (poly)phenol composition and bioavailability affected? 2020 Yuste, Silvia; Macià, Alba; Motilva, María José; Prieto Diez, Neus; Romero, María Paz; Pedret, Anna; Solà, Rosa; Ludwig, Iziar A.; Rubió, Laura Article d'investigació
Phenol-Enriched Virgin Olive Oil Promotes Macrophage-Specific Reverse Cholesterol Transport In Vivo 2020 Lídia Cedó; Sara Fernández-Castillejo; Laura Rubió; Jari Metso; David Santos; Daniel Muñoz-Aguayo; Andrea Rivas-Urbina; Mireia Tondo; Karen Alejandra Méndez-Lara; Marta Farràs; Matti Jauhiainen; Maria Article d'investigació
Dietary Polyphenols: Their Metabolism and Health Effects. Chapter 4. Hydroxycinnamates. 2020 Iziar-Amaia Ludwig; Laura Rubió; Alba Macià; Maria-Paz Romero. Capítol de llibre d'investigació
Interplay between dietary phenolic compound intake and the human gut microbiome in hypertension: A cross-sectional study 2020 Lorena Calderón-Pérez; Elisabet Llauradó; Judit Companys; Laura Pla-Pagà; Anna Pedret; Laura Rubió; Maria José Gosalbes; Silvia Yuste; Rosa Solà; Rosa M Valls Article d'investigació
In vivo biotransformation of (poly)phenols and anthocyanins of red-fleshed apple and identification of intake biomarkers 2019 Yuste, Silvia; Ludwig, Iziar; Rubió, Laura; Romero, Mari Paz; Pedret, Anna; Valls, Rosa Maria; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Macià, Alba Article d'investigació
Identification and validation of common molecular targets of hydroxytyrosol 2019 López De Las Hazas, M.-C.; Martin-Hernández, R.; Crespo, M.C.; Tomé-Carneiro, J.,; Del Pozo-Acebo, L.; Ruiz-Roso, M.B.; Escola-Gil, J.C.; Osada, J.; Portillo, M.P.; Martinez, J.A.; Navarro, M.A.; Rubi Article d'investigació
A functional virgin olive oil enriched with olive oil and thyme phenolic compounds improves the expression of cholesterol efflux-related genes: A randomized, crossover, controlled trial 2019 Farràs, M., Arranz, S., Carrión, S., Subirana, I., Muñoz-Aguayo, D., Blanchart, G., Kool, M., Solà, R., Motilva, M.J., Escolà-Gil, J.C., Rubió, L., Fernández-Castillejo, S., Pedret, A., Estruch, R., C Article d'investigació
Faecal Bacterial and short chain-fatty acids signature in hypercholesterolemia. 2019 Granado-Serrano A.B.; Martín-Garí M.; Sánchez V.; Riart-Solans M.; Berdún R.; Ludwig I.A.; Rubió L.; Vilaprinyo E.; Portero-Otín M.; Serrano J.C.E. Article d'investigació
Chapter 11. Metabolic Fate of Extractable and Non-extractable Polyphenols. 2018 Ludwig, I.A.; Rubió, L.; Mosele, J.I.; Motilva, M.J. Capítol de llibre d'investigació
Hydroxytyrosol: Emerging trends in potential therapeutic applications 2018 López de las Hazas MC; Rubió L; Macià A; Motilva MJ. Review
Anthocyanin Tissue Bioavailability in Animals: Possible Implications for Human Health. A Systematic Review. 2018 Sandoval Ramírez B.A.; Catalán Ú.; Fernández Castillejo S.; Rubió L.; Macià A.; Solà R. Review
Hydroxytyrosol and its main plasma circulating metabolites attenuate early atherosclerotic stages through the inhibition of MAPK pathway. 2018 Catalán, U.; López de las Hazas, M.C.; Piñol, C.; Rubió, L.; Motilva, M.-J.; Fernández-Castillejo, S.; Solá, R. Article d'investigació
Phenol-enriched olive oils improve HDL antioxidant content in hypercholesterolemic subjects. A randomised, double-blind, cross-over, controlled trial. 2018 Farràs, M.; Fernández-Castillejo, S.; Rubió, L.; Arranz, S.; Catalán, U.; Subirana, I.; Romero, M.P.; Castañer, O.; Pedret, A.; Blanchart, G.; Muñoz-Aguayo, D.; Schröder, H.; Covas, M.I.; de la Torre, Article d'investigació
Validation of dried blood spot cards to determine apple phenolic metabolites in human blood and plasma after an acute intake of red-fleshed apple snack. 2018 Yuste, S.; Macià, A.; Ludwig, I.; Romero, M-P.; Fernández-Castillejo, S.; Catalán, U.; Motilva, M.-J.; Rubió, L. Article d'investigació
Cardiovascular benefits of phenol-enriched virgin olive oils: Insights from the virgin olive oil and HDL functionality (VOHF) study. 2018 Pedret, A.; Fernández-Castillejo, S.; Valls, R-M.; Catalán, U.; Rubió, L.; Romeu, M.; Macià, A.; López de las Mazas, M-C.; Farràs, M.; Giralt, M.; Martín-Peláez,S.; Remaley, A.; Covas, M-I.; Fitó, M.; Article d'investigació
Virgin olive oil enriched with its own phenolic compounds or complemented with thyme improves endothelial function: The potential role of plasmatic fat-soluble vitamins. A double blind, randomized, co 2017 Valls, R-M.; Farràs, M.; Pedret, A.; Fernández-Castillejo, S.; Catalán, S.; Rubió, L.; Romeu, M.; Giralt, M.; Sáez, G.; Fitó, M.; Covas, M-I.; Motilva, MJ.; Solà, R. Article d'investigació
In vitro Metabolomic Approaches to Investigating the Potential Biological Effects of Phenolic Compounds: An Update 2017 Catalán, Ú.; Barrubés, L.; Valls, R.M.; Solà, R.; Rubió, L. Review
Phenol-enriched olive oils modify paraoxonase-related variables: A randomized, crossover, controlled trial 2017 Fernández-Castillejo S; García-Heredia AI; Solà R; Camps J; López de la Hazas MC; Farràs M; Pedret A; Catalán U, Rubió L, Motilva MJ, Castañer O, Covas MI, Valls RM Article d'investigació
Determinants of HDL Cholesterol Efflux Capacity after Virgin Olive Oil Ingestion: Interrelationships with Fluidity of HDL Monolayer 2017 Fernández-Castillejo, S.; Rubió, L.; Hernáez, Á.; Catalán, Ú.; Pedret, A.; Valls, R.M.; Mosele, J.I.; Covas, M.I.; Remaley, A.T.; Castañer, O.; Motilva, M.J.; Solá, R. Article d'investigació
Hydroxytyrosol and its complex forms (secoiridoids) modulate aorta and heart proteome in healthy rats: potential cardio-protective effects. 2016 Catalán, U.; Rubió, L.; López de las Hazas, M.C.; Herrero, P.; Nadal, P.; Canela, N.; Pedret, A.; Motilva, M.J.; Solà, R. Article d'investigació
Differential absorption and metabolism of hydroxytyrosol and its precuersors oleuropein and secoiridoids 2016 López de las Hazas MC.; Piñol C.; Macià A.; Romero MP.; Pedret A.; Solà R; Rubió L.; Motilva MJ. Article d'investigació
Virgin olive oil enriched with its own phenolics or complemented with thyme phenols improves DNA protection against oxidation and antioxidant enzyme activity in hyperlipidemic subjects. 2016 Romeu, M.; Rubió, L.; Sánchez-Martos, V.; Castañer, O.; de la Torre, R.; Valls, R.M.; Ras, R.; Pedret, A.; Catalán, U.; López de las Hazas, M.C.; Motilva, MJ.; Fitó, M.; Solà, R.; Giralt, M. Article d'investigació
Human bioavailability and metabolism of phenolic compounds from red wine enriched with free or nano-encapsulated phenolic extract 2016 Motilva, MJ.; Macià, A.; Romero M.P.; Rubió L.; Mercader M.; González- Ferrero C. Article d'investigació
Polyphenol rich olive oils improve lipoprotein particle atherogenic ratios and subclasses profile: A randomized, crossover, controlled trial 2016 Fernández-Castillejo S, valls RM, Castañer O, Rubió L, Catalán U, Pedret A, Macià A, Sampson ML, Covas MI, Fitó M, Motilva MJ, Remaley AT, Solà R. Article d'investigació
Complementary phenol-enriched olive oil improves HDL characteristics in hypercholesterolemic subjects. A randomised, double-blind, crossover, controlled trial. The VOHF study 2015 Farràs, M.; Castañer, O.; Martín-Peláez, S.; Hernáez, Á.; Schröder, H.; Subirana, I.; Muñoz-Aguayo, D.; Gaixas, S.; de la Torre, R.; Farré, M.; Rubió, L.; Díaz, Ó.; Fernández-Castillejo, S.; Solà, R.; Article d'investigació
Protective effect of hydroxytyrosol and its predominant plasmatic human metabolites against endothelial dysfunction in human aortic endothelial cells 2015 Catalán U.; López de las Hazas MC.; Rubió L.; Fernández-Castillejo S.; Pedret A.; de la Torre R.; Motilva MJ.; Solà R. Article d'investigació
Nutrikinetic studies of food bioactive compounds: from in vitro to in vivo approaches 2015 Motilva MJ, Serra A, Rubió L. Review
Application of in vitro gastrointestinal digestion and colonic fermentation models to pomegranate products (juice, pulp and peel extract) to study the stability and catabolism of phenolic compounds 2015 Mosele, J.I.; Macià, A.; Romero, M.P.; Motilva, M.-J.; Rubió, L. Article d'investigació
The effect of quercetin and kaempferol aglycones and glucuronides on peroxisome proliferator-activated receptor-gamma (PPAR-γ) 2015 Beekmann, K.; Rubió, L.; H.J. de Haan, L.; ActisGoretta, L.; van der Burg, B.; van Bladeren, P.J.; Rietjens, I.M.C.M. Article d'investigació
Impact of Virgin Olive Oil and Phenol-Enriched Virgin Olive Oils on the HDL Proteome in Hypercholesterolemic Subjects: A Double Blind, Randomized, Controlled, Cross-Over Clinical Trial (VOHF Study) 2015 Pedret A, Catalán U, Fernández-Castillejo S, Farràs M, Valls R-M, Rubió L, Canela N, Aragonés G, Romeu M, Castañer O, de la Torre R, Covas MI, Fitó M, Motilva MJ, Solà R. Article d'investigació
Dose effect on the uptake and accumulation of hydroxytyrosol and its metabolites in target tissues in rats 2015 López de las Hazas, M.C.; Rubió, L.; Kotronoulas, A.; de la Torre, R.; Solà, R.; Motilva, M.J. Article d'investigació
In vivo distribution and deconjugation of hydroxytyrosol phase II metabolites in red blood cells: A potential new target for hydroxytyrosol 2014 Rubió, L.; Serra, A.; Macià, A.; Piñol, C.; Romero, M.P.; Motilva, M.J. Article d'investigació
Effect of the co-occurring components from olive oil and thyme extracts on the antioxidant status and its bioavailability in an acute ingestion in rats 2014 Rubio L, Serra A, Chen O, Macià A, Romero MP, Covas MI, Solà R, Motilva MJ. Article d'investigació
Effect of the co-occurring olive oil and thyme extracts on the phenolic bioaccesibility and bioavailability assessed by in vitro digetsion and cell models 2014 Rubió L, Macià A, Castell-Auví A, Pinent M, Blay T, Ardévol A, Romero MP, Motilva MJ Article d'investigació
Impact of Various Factors on Pharmacokinetics of Bioactive Polyphenols: An Overview 2014 Rubió, L.; Macià, A.; Motilva M.J. Article d'investigació
Metabolite profiling of olive oil and thyme phenols after a sustained intake of two phenol-enriched olive oils by humans: Identification of compliance markers 2014 Rubió L, Farràs M, de la Torre R, Macià A, Romero MP, Valls RM, Solà R, Farré M, Fitó M, Motilva MJ. Article d'investigació
Distribution of procyanidins and their metabolites in rat plasma and tissues in relation to ingestion of procyanidin-enriched or procyanidin-rich cocoa creams 2013 Serra A, Macià A, Rubió L, Anglés N, Ortega N, Morelló JR, Romero MP, Motilva MJ. Article d'investigació
Dose-dependent metabolic disposition of hydroxytyrosol and formation of mercapturates in rats 2013 Kotronoulas A, Pizarro N, Serra A, Robledo P, Joglar J, Rubio L, Hernáez A, Tormos C, Motilva MJ, Fitó M, Covas MI, Solà R, Farré M, Saez G, de la Torre R. Article d'investigació
Application of dried spot cards as a rapid sample treatment method for determining hydroxytyrosol metabolites in human urine samples. Comparison with microelution solid-phase extraction 2013 Serra A.; Rubió L.; Macià A.; Valls R.M.; Catalán U.; de la Torre R.; Motilva M.J. Article d'investigació
Recent advances in biologically active compounds in herbs and spices: A review of the most effective antioxidant and anti-inflammatory active principles 2013 Rubió, L.; Motilva, M.J.; Romero, MP. Article d'investigació
Development of a Phenol-Enriched Olive Oil with Both Its Own Phenolic Compounds and Complementary Phenols from Thyme 2012 Rubio L, Motilva MJ, Macià A, Ramo T, Romero MP. Article d'investigació
A new hydroxytyrosol metabolite identified in human plasma: Hydroxytyrosol acetate sulphate 2012 Rubió L, Macià A, Valls RM, Pedret A, Romero MP, Solá R, Motilva MJ. Article d'investigació
Impact of olive oil phenolic concentration on human plasmatic phenolic metabolites 2012 Rubió L, Valls R, Macià A, Pedret A, Giralt M, Romero MP, de la Torre R, Covas MI, Solá R, Motilva MJ. Article d'investigació
Validation of determination of plasma metabolites derived from thyme bioactive compounds by improved liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry 2012 Rubió, L.; Serra, A.; Macià, A.; Borràs, X.; Romero, M.P.; Motilva, M.J. Article d'investigació
Distribution of olive oil phenolic compounds in rat tissues after administration of a phenolic extract from olive cake 2011 Serra A, Rubió L, Borrás X, Macià A, Romero MP, Motilva MJ. Article d'investigació